Hur du skapar en inkluderande design för demenssjuka

Hur designar jag inkluderande för personer med demenssjukdomar? För att skapa en optimal sjukhusmiljö för drabbade patienter finns det många viktiga delar att tänka på. I det här inlägget delar vi på Gradus med oss av varför det är viktigt, konkreta tips och vad du bör undvika.

En stark självkänsla och en lycklig vardag

Målsättningen med att skapa en inkluderande inredning är att dels minska stress och ångest. Samtidigt är det bra med tydlig synlighet samt flera anvisningar för att markera områden som exempelvis sovrum och matsalar. Vi vill även undvika förvirring och minimera onödiga distraktioner. Det ska dessutom vara lätt att använda och förstå för boende och det är därför viktigt med miljöförståelse. Det sista designmålet är att uppmuntra till interaktion och aktivitet. Genom att uppnå dessa designmål skapar vi bättre förutsättningar för en tryggare och lyckligare vardag. Och framförallt hjälper vi till att ge möjlighet till en självständig vardag som kan höja självkänslan hos människor drabbade av demens.

 

Vad är viktigt för en inkluderande miljö?

- Nivåfri tillgång till utsidan bör tillhandahållas
- Tydlig skyltning
- Designa allmänna ytor så att de inkluderar tydliga gångstråk
- Områden skall vara enkla och lätta att navigera i
- Korta korridorer utan återvändsgränd
- Goda ljusförhållanden
- Konsekvent ton på golvet
- Väggar med stor kontrast till golven
- Kontrastdörrar och dolda dörrar vid behov (utgångar)

- Ledstången är lätt att se för att ge vägledning och support

 

Vägled och underlätta

Kulör och kontrast gör en viktig skillnad. Genom att använda färger i interiören kan du strategiskt skapa vägledande anvisningar som underlättar för boende. Vill du lära dig mer om hur du kan använda kulör och kontrast? Här kan du läsa mer. Har du fler frågor om kulör, kontrast och hur du ska mäta LRV är du välkommen att kontakta oss - vi är experter.

 

Varning!

Slutligen vill vi på Gradus passa på att ge rekommendationer gällande materialval och vad som är viktigt att tänka på:
- Undvik blanka ytor
- Undvik prickigt
- Undvik kristaller eller pärlor
- Undvik trämönster med mycket kvistar på golvbeläggningar
- Undvik fiskbensmönster, friser och golv i plattformat med tydliga fogar

 

På Gradus värdesätter vi skapandet av inkluderande design som hjälper till att stärka självkänslan hos människor med demens. Här kan du läsa mer om vårt arbete. Kontakta oss gärna om du vill veta mer, har några frågor eller behöver hjälp.

Senaste nytt