Olika lösningar för olika behov 

 

I vårt förra blogginlägg skrev vi om att många människor i Sverige lever med demenssjukdomar. Där kan du även läsa mer om vilka produkter Gradus erbjuder för att skapa inkluderande design. I det här inlägget går vi igenom utmaningar, skillnader på synskador, unika upplevelser av miljöer och vad som är viktigt att tänka på.

Möjlighet till en självständig vardag

Det finns idag inget botemedel för demens. Däremot finns det en möjlighet att underlätta livet för den drabbade. Därför är det viktigt att förstå att vad som kan se “normalt” ut för personer utan demens kan potentiellt vilseleda, skapa stress eller till och med skada personer med demenssjukdomar. Att inreda på ett inkluderande sätt underlättar självständighet och att orientera sig. Men framförallt skapar det en lugn och trygg miljö. 

 

Se världen genom deras ögon

Här kan du med egna ögon se hur olika synnedsättningar skiljer sig åt. Du kan dessutom läsa mer om Gradus arbete för att fler människor ska kunna leva ett tryggt och bekvämt liv.

Ett stort hål i marken

Vita rum som saknar kulör och kontrast ställer människor med demens inför en utmaning. Rummet kan upplevas bländande vitt och det är svårt att orientera sig fram till rätt objekt. Det kan jämföras med att gå in i en klick vispgrädde, vilket är omtöcknande och skapar förvirring. Därför ska miljön färgsättas för att hjälpa patienter att vara självständiga - det stärker deras självkänsla.

 

En kritisk aspekt som måste övervägas är kontrast. Människor med demens har ofta svårt att uppfatta kontraster mellan ytor, vilket ökar risken för att snubbla och falla. Men det får inte heller vara för stora kontraster på exempelvis golvbeläggningar intill varandra, då kan golvet uppfattas ojämnt. Mörka golv kan dessutom skapa rädsla hos drabbade eftersom det uppfattas som att rummet saknar golv. Därmed blir upplevelsen ett stort hål i marken. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rätt golv, kulör och kontrast.

 

Gradus erbjuder bättre förutsättningar

Demenssjukdomar är ett komplext ämne. Varje persons upplevelse är unik vilket är viktigt att ha i åtanke. På Gradus är vi experter inom området och arbetar dagligen med att försöka skapa bättre förutsättningar för personer med demenssjukdomar.

 

Vill du veta mer eller få hjälp att skapa en inkluderande miljö? Kontakta oss så delar vi med oss av vår kunskap.

 

 

 

Senaste nytt